Tärkeää tietoa vakuutuskassan korvauksiin liittyen 1.1.2023 alkaen

Sairausvakuutuslaki muuttuu 1.1.2023 siten, että osa sairausvakuutuslain mukaisista korvauksista pienenee tai poistuu kokonaan. Suurin osa lääkärin tekemistä toimenpiteistä sekä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista ei enää 1.1.2023 alkaen ole sairausvakuutuslain mukaan korvattavia. Myös fysioterapian, lymfaterapian ja valohoidon korvauksen poistuvat.

Vakuutuskassan sääntöjen mukaan, ko. tutkimukset ja hoidot ovat korvattavia vain, mikäli ne ovat myös sairausvakuutuslain mukaan korvattavia. Vakuutuskassan edustajisto on kuitenkin hyväksynyt sääntömuutosehdotukset, jonka mukaan korvausten maksamista voidaan jatkaa normaalisti vaikka sairausvakuutuslain mukainen korvaus poistuu. Sääntömuutosehdotuksia ei kuitenkaan ole vielä ehditty Finanssivalvonnassa hyväksyä, joten kassa ei voi 1.1.2023 alkaen korvata seuraavia kustannuksia ennen kuin Finanssivalvonnasta saadaan vahvistus uusille säännöille:
• laboratoriotutkimukset
• magneettitutkimukset
• radiologiset tutkimukset (röntgen)
• fysioterapia

Sääntömuutosehdotukset on lähetetty Finanssivalvontaan 8.12.2022, mutta vaikuttaa siltä, että Finanssivalvonta ei niitä ehdi tämän vuoden puolella enää vahvistaa. Vakuutuskassa ei voi korvata kustannuksia sääntöjensä vastaisesti, joten yllä mainituista tutkimus- ja hoitokäynneistä ei voida maksaa korvausta 1.1.2023 alkaen ennen kuin uudet säännöt on Finanssivalvonnassa hyväksytty. Mikäli siis tutkimuspäivämäärä tai hoidon antamisen päivämäärä on 1.1.2023 tai sen jälkeen, ei korvausta voida maksaa.

Suosittelemme, että laboratorio-, magneetti- ja radiologisissa tutkimuksista sekä fysioterapiakäynneistä pidättäydyttäisiin mahdollisuuksien mukaan Finanssivalvonnan sääntöjen vahvistamiseen saakka. Muihin kassan etuuksiin lakimuutoksella ei ole vaikutusta.

Tiedotamme heti, kun Finanssivalvonta on hyväksynyt uudet säännöt ja korvaamista voidaan jälleen jatkaa. 


Pahoittelemme lakimuutoksesta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa!

ABB:n vakuutuskassalla on käytössä sähköinen Iris-asiointipalvelu

Iriksen kautta pääset hakemaan korvauksia helposti, ja hakemusten ja liitteiden lähettäminen on turvallisempaa kuin normaalia sähköpostia käyttäen (hakemusten lähettämistä ei suositella sähköpostitse).

Pääset käyttämään Iristä kun pyydät ensin lupaa liittyä Irikseen. Pyynnön voit lähettää seuraavasti:

  • Mene osoitteeseen https://abb.omasairauskassa.fi
  • Kirjaudu Suomi.fi -palveluun omilla pankkitunnuksillasi
  • Vie omat tietosi ja laita rasti kohtaan ”Annan sairauskassalle luvan perustaa minulle profiilin Iris-asiointipalveluun. Hyväksymällä tämän sairauskassa liittää sinut sähköiseen korvauksenhakupalveluun.”

 

Pyynnön jälkeen kassalle tulee hyväksymispyyntö ja tunnukset avataan. Kun tunnukset on avattu, saat sähköpostiisi viestin Iris-palvelun käyttäjätunnuksen avaamisesta (kannattaa tarkistaa myös roskaposti). Mikäli et saa viestiä vuorokauden aikana (arkipäivinä), voit käydä kokeilemassa Irikseen kirjautumista.

Mikäli olet jo ottanut Iriksen käyttöön